Våre egne miljøtiltak


Vi i Team KMS er både stolte og føler oss heldige som får muligheten til å jobbe med en merkevare som tar miljøendringene på alvor.

KMS sitt mål er å redusere miljøfotavtrykket til våre produkter. Vi tar bærekraftig valg som ikke går på kompromiss med ytelsen til produktene våre. Menneskene i Team KMS er også opptatt av å tenke miljø i vår egen hverdag selv om vi absolutt ikke er perfekte. Les videre om hvilke personlige miljøtiltak vi faktisk gjør.

Stian – Education Manager
Bærekraft opptar meg og jeg prøver å gjøre de riktige valgene for miljøet og meg selv. Som forbruker trekkes jeg ofte mot produkter som benytter seg av ord som naturlig, ikke tilsatt sukker, ingen konservering og økologisk. Jeg elsker lokale varer og det å velge norsk synes jeg er topp. Når jeg står mellom en tomat fra Spania med lang transport og en litt dyrere tomat fra Norge, er valget enkelt. Hvis jeg må ha pose på butikken, velger jeg alltid papir pose eller spør etter det. Jeg elsker vår Solid shampoo fordi den inneholder mindre plast og er et renere og naturlig produkt. All plast sorteres hjemme hos oss og kastes for seg selv, slik at det kan resirkuleres og bli til nye ting. Det er jo genialt at plast kan gjenbrukes! Hunden min Soffie elsker at jeg bruker miljøvennlige bio-poser når jeg plukker opp etter henne. Jeg kjører el-bil og elsker det! Det er jo fantastisk med 0-utslipp, da får man heller ta seg noen ekstra ladepauser når batteriet går tomt på langturer. Ingen av disse tiltakene redde verden. Og jeg blir lei meg når jeg ser elver i India fulle av plast, men jeg tror på at vi alle kan gjøre litt for miljøet vårt.

 

 

Har jeg forbedrings potensiale?
Ja gjett om. Jeg har alltid vært flink til å sortere glassflasker, men det er jo så mye annet som kommer i glass som også MÅ sorteres. Tacosausen, ansiktskremen og sennepsglasset kan fort bli glemt at også går som glass. Så fra nå av er det full skjerpings og alt skal skylles og sorteres - jeg lover! Jeg synder nok litt på metall også, men det skal jo sammen med glass – så dette skal jeg klare å bli bedre på. Mitt neste tiltak er klær. Bruk og kast, er det noen som kjenner seg igjen? Alle klær og stoffer skal også sorteres, noe jeg tidligere ikke var klar over før jeg hørte det på radioen. Hvis du har fått hull i en bukse, skal den altså til innlevering og ikke i restavfallet. Jeg har alltid tenkt at jeg ikke leverer inn ting som er ødelagt men heretter kommer jeg til å gjøre det. Klesmottaket sorterer ut det som skal gå til gjenbruk og hva som skal kastes i riktig container. Jeg skal bli flinkere til å vurdere om ting kan repareres istedenfor å kaste det. Det meste kan fikses og da blir det forhåpentligvis ikke nødvendig å kjøpe nytt. Klesproduksjon er et stort miljøproblem og jeg liker filosofien å velge kvalitet fremfor kvantitet.

 

 

 

Ellen – Brand Manager
Jeg liker å se på meg selv som miljøbevisst, men langt i fra «best i klassen». Tenker at alle monner drar og litt er bedre enn ingenting.
Hva gjør jeg? Jeg sorterer avfall (farlig-, mat- og restavfall, har egne bokser for kaffekapsler, glass & metall, plast, papir og pant), kjører elbil, prioriterer å handle lokalt og jeg vil påstå at vi kaster lite mat.

 

 

 

Min store miljøsynd er poser! Spesielt plastposer. Jeg har alltid spart på plastposer - alt fra fine papirposer til vanlige handleposer - og tenkt at jeg skal bruke de igjen men dessverre blir de svært sjelden det. Poseskuffen blir så stappfull at de ramler poser i bakkant som gjør at skuffen ikke går igjen. Først da tar jeg tak og kaster de i plastavfall. Ikke nok med det, jeg har kjøpt handlenett i alle størrelser og har en skuff full av disse også, men glemmer alltid å ta de med meg til butikken. Så mitt mål for 2021 er å kun bruke handlenett, både til små og store innkjøp. Jeg har også en ambisjon om å svitsje til miljøvennlige hundeposer. Har kjøpt første pakke allerede og synes de funker veldig bra. Høyere pris men det er det verdt. Så utfordringen min blir om jeg klarer å planlegge innkjøpet slik at jeg ikke står uten poser en dag og faller for den enkleste løsningen og kjøper vanlige hundeposer på matvarebutikken. For meg del handler det om å sette meg realistiske mål som etterhvert blir en naturlig rutine i hverdagen. Og når dette er oppnådd kan jeg sette meg nye mål.

 

 

Andrea - Grafisk Designer
Mine miljøtiltak er å kutte ned bruk av engangsplast i hjemmet, ved bruk av for eksempel tøyposer når jeg handler og glassbeholdere som oppbevaring av mat i kjøleskapet.

 

 

Ellers prøver jeg å sykle eller gå når jeg skal ting, så jeg ikke bruker bil eller kollektivt. Passer også på å ikke dusje for lenge, og ikke la vannet renne unødvendig.

 

 

Anette  - Grafisk Designer
Mitt miljøtiltak er å redusere matforbruket og kaste mindre mat.

 

 

Det gjør vi ved å planlegge godt, kutte ned på rødt kjøtt og spise opp rester.

Lene H. – Marketing and Sales Manager
Jeg tror jeg faktisk er akkurat på gjennomsnittet når det kommer til å være miljøbevisst. Ja, jeg sorterer søppelet i forhold til matavfall og restavfall, jeg kaster ikke ting i naturen, jeg leverer det som skal på miljøstasjonen av papir, glass og metall etc. Jeg velger lokalt og norsk når jeg har mulighet til det og det er et av alternativene. Jeg prøver så godt jeg kan, men når ting blir litt for tidkrevende eller for komplisert, da hender det dessverre ofte at jeg tar den korteste vei- som ikke alltid er til miljøet sin fordel. Men så har jeg tenkt at dersom mine miljøtiltak kan forenkle hverdagen min, så vil det bli lettere å få inn gode miljørutiner og ta bevisste valg, samtidig som jeg bidrar enda litt mer.

 

 

 

Mine miljøtiltak er noen ting som jeg allerede er bevisst på og gjør i dag, også er det noen som jeg ønsker å gjøre enda mer av: Jeg handler inn mat en gang pr uke og lager middagsplan, istedenfor å gjøre dette flere ganger pr uke. Da har jeg akkurat det jeg trenger til enhver tid og veldig lite ekstra kommer opp i handlekurven. Jeg sparer tid, penger og gjør det enklere for meg selv. Jeg prøver å rebruke all maten som er til overs etter et måltid, for eksempel middagsrester og andre rester, er supre matpakker og lunsjer. Fredagens tacorester blir til den beste lunsjen, med enchiladas i toastjernet og restesalat ved siden av. Risen fra middagen, er det bare å tilsette litt grønnsaker, kanskje skinke, ost og egg, eller det du har i kjøleskapet og steke det i pannen. Stekt ris er perfekt til matpakken, både på jobb og på skolen. Så har jeg virkelig prøvd å ikke være så pysete når det kommer til "best før" dato. Det som er fint er at de fleste butikker har i dag et system for matvarer som er på vei til å gå ut og det er da supert å benytte seg av dette. Butikken slipper å kaste og jeg kan få masse gode varer til en god pris.

 

 

 

En annen ting som jeg gjør er å gi tøyet som er ikke lenger passer til guttene så raskt som mulig videre, når det ikke passer lenger. Slik at de som overtar det også får glede av tøyet når det er i sesong. Jeg har også børstet støvet av symaskinen og har som mål at jeg skal bli flinkere til å reparere ting som blir ødelagt- det er jo så utrolig enkelt og da vil mange plagg kunne brukes mye lenger. Mine tiltak er ikke hokus pokus. For meg handler det om tid, fokus og skape nye rutiner- små bidrag som faktisk alle kan gjøre og som påvirker miljøet mer enn man faktisk tror. Mitt motta er; «Hvis alle passer på seg selv og gjør litt, vil det lille vokse til noe stort "

  

 

Lene – Social Media Manager
Jeg er opptatt av å ta bærekraftige valg i hverdagen min og deler KMS sin visjon om at hvis vi alle gjør litt, kan vi sammen gjøre en forskjell. Det jeg gjør for miljøet er at jeg sorterer søppel, kjører el-bil, handler lokalt, bruker selvfølgelig miljøvennlige produkter og er generelt opptatt av å ta bærekraftige valg. Når jeg handler kjøper jeg kvalitet og ekte materialer som varer lenge og som evt. er enkelt å få solgt om jeg går lei, slik at jeg slipper å kaste det.

 

 

Jeg har også fokus på å kjøpe brukt i de tilfellene det går. Tise og Finn sjekkes alltid nøye før jeg handler, ofte finner jeg det der istedenfor å handle nytt. Det er godt for både lommeboken og miljøet. Her har jeg gjort mange gode kupp. Vi skal snart bygge hytte og valgene vi tar, er ekte, tidløse og bærekraftige materialer som gjør at vi ikke behøver å pusse opp på mange år. Dette er en filosofi jeg har blitt mer glad i og bevisst på de senere årene. Det føles godt for sansene, samvittigheten og miljøet å ta bærekraftige valg. Vår familie satt oss et mål i 2021 om å redusere kjøttforbruket vårt drastisk. Med kokeboken til hannelenesvegetar er dette enklere. Både store og små har virkelig fått øynene opp for vegetarmat, men vi har fortsatt en vei å gå og kan bli mye flinkere. Dette er derfor mitt store miljømål.