Vanlige spørsmål & svar om å ta hull i ørene og pleie

1. Hvorfor er det trygt å ta hull i ørene med Blomdahl?
Det medisinske systemet og teknikken til Blomdahl bygges på moderne aseptisk teknikk fra helsevesenet og hullene tas med sterile engangsprodukter. Det betyr at alle produkter og metoder er sikkert utformet for å unngå smittespredning når du tar hull i ørene. 
Våre øredobber er utviklet i samråd med hudlege for å passe til alle, også allergikere. Du kan velge mellom øredobber i nøye utvalgt plast eller titan, av ren medisinsk kvalitet. De øredobbene som hullet tas med, er designet for å hjelpe hullet med å gro best mulig. For eksempel så kan du ikke presse bakdelen tett  øret, da den sitter fast ytterst og kapsler inn spissen. Stangen til øredobben er også litt tykkere enn vanlige øredobber, dette for å lage et større hull i starten. Når hullet gror så krymper det og blir passe størrelse, slik at du enkelt kan skifte til vanlige øredobber etter at hullet er grodd. 
Blomdahl har valgt å ha høyere krav til sin produksjon enn hva loven krever. Derfor oppnår de en internasjonal kvalitetsstandard (ISO 13485) for produksjon av medisinsk utstyr. Med hjelp fra blant annet hudlege ved Skåne universitetssykehus i Sverige holder de seg orientert om ulike materialer og er flere skritt foran lovgivning om forbrukervern. Smykkene fra Blomdahl designes og tilvirkes i Halmstad, Sverige. Med en kvalitetssikker produksjon har de full kontroll fra utvelgelse av materialene til de ferdige produktene.

2. Hvordan er det å ta hull i ørene? 
Her kan du se en film på hvordan du på en trygg og sikker måte får dine første hull i ørene.

 

3. Hvilke fordeler er det med dobbelhull, altså at du tar de to første hullene samtidig? 
Når barnet skal få sine første hull i ørene, så lurer ofte barn og forelder på flere ting. Et vanlig spørsmål er – gjør det vondt? Alle opplever å ta hull i ørene ulikt. En del sier at det brenner/svir litt, andre kjenner det nesten ikke. Barnet har ofte gledet seg lenge til den store dagen, men kan likevel angre seg etter det første hullet er tatt. Med ekstra hensyn til barn har Blomdahl utviklet et unikt system som gjør det mulig å ta de to første hullene i ørene samtidig. Med medisinsk dobbelhull går det raskere, kjennes tryggere og er mer skånsomt for barnet.

4. Finnes det en aldersgrense for når du kan ta hull i ørene?
I Norge finnes det ingen lov for hvor "tidlig" du kan ta hull i ørene som barn. Er du under 18 år kreves foresattes godkjennelse. Det er derfor hver forelder som bestemmer om eller når man ønsker å ta hull i barnets ører. Selvom at det er forelderens ansvar å pleie de nye hullene, er det en fordel hvis barnet forstår en del av pleierådene – for eksempel at de selv, eller venner, ikke få ta på de nye hullene i ørene og at de skal være forsiktig når de trekker klær over hodet. Med det medisinske systemet til Blomdahl og smykker som er skånsomme for hud og helse, er det trygt å ta hull i ørene uansett alder.

5. Når på året kan jeg ta hull i ørene?
Du kan ta hull i ørene når som helst i løpet av året. Tenk på ved bading i basseng, ferskt- eller saltvann: Vent så lenge som mulig med bading og unngå å ha hodet under vann. Etter bad rengjør du med flytende såpe eller Blomdahl Piercing Aftercare, renseservietter som er skånsomme for huden og enkle å rense med.

6. Hva koster det å ta hull i øret? 
Vår anbefalte pris for et hull er 229 kr inkl. renseservietter og for to hull i ørene - 399 kr inkl. renseservietter.

7. Hvor i øret kan jeg ta hull?
Du kan ta det første, andre og kanskje et tredje hull i øreflippen, om det er plass til det. Du kan også ta hull i ørets øvre brusk, innenfor den brettede bruskkanten (se grønne markeringer på bildet).
NB! Det er høyere infeksjonsrisiko i brusket. Ettersom det er dårligere blodtilførsel i brusket, finnes ikke samme infeksjonsbeskyttelse som i øreflippen. Derfor er det ekstra viktig at du følger de skriftlige pleierådene som du får når du tar hull i øret. Hvis det likevel oppstår en infeksjon i brusket, er det anbefalt å ta ut øredobben og kaste den. Rens, samt desinfiser hullet og oppsøk lege umiddelbart.

8. Hvorfor er det viktig å velge riktig materiale på smykket, når du skal ta hull i øret? 
Cirka 15 prosent av alle kvinner i Norge lider av nikkelallergi, som er den vanligste formen for kontaktallergi. Kontaktallergier kan utvikles når som helst i livet. Når du har tatt hull i ørene blir du ekstra følsom for allergifremkallende og helsefarlige materialer som nikkel, gull, palladium, kobolt o s v. Det er derfor Blomdahl kun lager smykker med de aller sikreste materialene. Blomdahls øredobber er utviklet i samråd med hudleger, for å passe alle, også deg som allerede er allergisk. Du kan velge mellom nøye utvalgt plast eller titan, i rene medisinske kvaliteter. 
Ren medisinsk titan er det sikreste metallet. Det er samme type materiale som brukes i andre medisinske produkter, som implantat. Du trenger ikke å bekymre deg for nikkel eller andre helsefarlige materialer når du tar hull med øredobber i ren medisinsk titan.
Ren medisinsk plast er helt unik med 0 % nikkel. Den rene medisinske plasten er samme type materiale som brukes for å sy i huden med, såkalte hudsuturer. Dette materialet har blitt brukt i over 40 år i helsetjenesten og det finnes ingen rapporterte tilfeller av allergi.

9. Hvordan skal jeg pleie nye hull i ørene? 
Når du tar hull i ørene blir det et lite sår. Derfor er det viktig at du tar vare på det på riktig måte når hullet gror (ca 6-12 uker), slik at det ikke oppstår en infeksjon. Ved å følge pleierådene minimerer du risikoen for infeksjon. I det skriftlige pleierådet står det blant annet at du skal rense nøye to ganger om dagen, med såpe og vann eller med Blomdahls renseservietter, Piercing Aftercare, som er skånsomme for huden og enkle å bruke. Se film på hvordan du renser med Piercing Aftercare.

10. Hvorfor skal jeg ikke vri eller rotere på øredobben som hullet er tatt med?  
En vanlig misforståelse er at huden gror fast ved øredobben hvis du ikke vrir eller roterer på øredobben. Dette stemmer ikke - hvis du vrir på øredobben uten å ha renset øret, øredobb og hender nøye kan det oppstå en infeksjon.

11. Når kan du skifte til en vanlig øredobb etter at du har tatt hull i øret?
Når du har tatt hull i øret må du skifte til vanlig øredobb etter legningsperioden.
Hull i øreflipp > Skifte til vanlig øredobb etter minimum 6 uker.
Hull i brusket > Skifte til vanlig øredobb etter minimum 13 uker.