Nytt år, nytt hår? Følg disse tipsene og du forlater forhåpentligvis aldri frisøren skuffet igjen.

Det innebærer alltid en del forventninger når man går til frisøren og skal få en ny klipp, farge eller begge deler. Ingenting er mer nedslående enn når fargen blir helt feil, klippen altfor kort, eller enda verre, frisyren ser akkurat lik ut etter at du er ferdig i stolen. Vi har snakket med Karianne Sørvig og spurt henne om råd for hvordan du best kan kommunisere med frisøren din slik at du vet at ditt neste frisørbesøk vil være verdt investeringen.

FORBERED DEG
– Tenk nøye gjennom hva du ønsker, eller kanskje like viktig, hva du ikke ønsker. I dag er det veldig enkelt å gjøre litt research i forkant av frisørbesøket. Lag et board på Pinterest, finn gamle bilder av deg selv eller riv ut fra magasiner. Visuelle hjelpemidler er alltid bra og den mest nøyaktige måten å kommunisere hva du er ute etter til frisøren din når det gjelder alt fra hårfarge, lengde, pannelugg og oppsetning, sier Karianne.
– Husk bare at når man tar med bilder er det jo håret på bildet man snakker om og der har alle hvert sitt utgangspunkt. Tenk over ansiktsform og hårtype når du velger inspirasjonsbilder slik at du ikke blir skuffet over at det ikke ser like bra ut på deg. Vær realistisk, frisører kan ikke trylle.

GI RETT BUDSKAP
Ikke si “gjør hva du vil” til frisøren din dersom du ønsker en drastisk forandring, men egentlig ikke har tenkt over konsekvensene. – Jeg har aldri møtt en kunde som har sagt “gjør hva du vil”og virkelig ment det, smiler Karianne. Si heller at du ønsker en tydelig forandring og at du er åpen for forslag. Gjennom dialog kan du og frisøren så komme frem til hva dere skal gjøre.

HVA BØR DERE SNAKKE OM
Et av de viktigste spørsmålene frisøren bør få klarhet i er hvordan håret ser ut naturlig, når man ikke har gjort noe med det. Har man for eksempel slettet ut håret før frisørbesøket, bør man informere om det slik at frisøren jobber ut fra riktig utgangspunkt.
Det er også veldig nyttig å informere frisøren din hva du liker best med håret ditt og hva du misliker. Det kan for eksempel være at du er veldig fornøyd med krøllene dine, men synes de er finest når håret ikke er helt tørt, for da virker ikke håret så brusete? Da kan frisøren hjelpe deg med rette produkter som fremhever krølltegningen og tar hensyn til dette i klipp og form. Motsatt kan være at du ikke ønsker å fremme tekstur og du vil få god veiledning i hvilke verktøy og produkter du kan benytte for et glattere resultat. Det er også viktig å ha en dialog om hvor mye tid du ønsker å investere på badet om morgenen. Dette hjelper frisøren å bestemme om klippen bør gjøres enkel fordi du helst vil bruke så liten tid som mulig på å style håret, eller om klippen kan være litt mer avansert selv om det krever litt mer jobb fra din side.

VÆR ÅPEN
– Når du forklarer hvordan du ønsker å ha det, våg å stole på innspillene til frisøren. Dersom du skal farge håret brunt vet frisøren hvilken fargenyanse som vil kle din hudtone best. Har du lyst på pannelugg kan det hende at din ansiktsform passer best med en skrå fremfor en helt rett lugg.

LÆR DEG Å STYLE FRISYREN
– En frisyreforandring krever også ofte en forandring hjemme i baderomsskapet. Be frisøren om styling- og produkttips slik at du kan få den frisyren du ønsker deg hver dag og ikke bare akkurat når du går ut fra frisøren, avslutter Karianne.

KARIANNE SØRVIG
Karianne Sørvig (30) har vært frisør og hårstylist i elleve år. Nå jobber hun for JOICO Norge hvor hun er kurs- og opplæringsansvarlig. Hennes spesialfelt er farge, og hun holder daglig kurs og visninger. Hun gjør også hår på tv-produksjoner og opplæringsvideoer.