Historien bak Blomdahl


Smykker født av omtanke

Blomdahl ble startet i 1985 i Halmstad og ble utviklet opp gjennom årene av to engasjerte fedre. De var overbevist om at det måtte være mulig å ta hull i ørene på en tryggere og mer hygienisk måte enn da. Med bakgrunn fra medisinsk teknologi og med helsevesenet som modell utviklet de en steril metode som skulle beskytte mot smitte og infeksjoner. Et av de store samtaleemnene den gangen var nikkelallergi. Derfor var det viktig at smykkene ikke bare var vakre, men også i materialer som var fri for nikkel og fra andre skadelige stoffer.

Omsorgsfulle smykker er fortsatt vår lidenskap

I dag er Blomdahl til stede i mer enn 30 land over hele verden og vi fortsetter å vokse. Hovedkontoret med rundt 50 engasjerte ansatte er fortsatt lokalisert i Halmstad. Vi utvikler hele tiden vårt design slik at flere kan finne personlige favoritter og produksjonen er førsteklasses håndverk. Produktutviklingen foregår i trygge omgivelser og de allergivennlige smykkene går aldri på akkord med sikkerhet for noen med ekstra sensitiv hud. Samtidig er det flere og flere som oppdager våre stilige og moderne smykker fordi de selvfølgelig passer alle som ønsker stilige og komfortable smykker av høy kvalitet.

Kalle Blomdahl, grunnlegger av det svenske selskapet Blomdahl, designer og produserer hudvennlige smykker og medisinske instrumenter for øre- og nesepiercing

«Ubehagelige smykker som klør og irriterer eller smykker som til og med kan være skadelig for huden er det ingen av oss som ønsker. Vi tenker at alle trygt skal kunne bruke smykker og derfor må smykkene våre alltid være både stilige og snille mot huden og samtidig at de er laget på en fin måte. Å lage vakre smykker er en kunst. Å lage vakre smykker som tar hensyn til hvordan folk har det, både på kort og lange sikt, er enda vanskeligere, men det går faktisk og vi skal alltid holde det vi lover» sier Kalle.

Det hele tok form i 1985 da Kalle sammen med faren Lasse Blomdahl begynte å jobbe i familiebedriften i Halmstad. Innovasjonene ble født delvis fra Lasses bakgrunn innen medisinsk teknologi og delvis fra to av datidens medisinske bekymringer; nikkelallergi og HIV.

Hjemme ved arbeidsbordet ble det første piercingsmykket utviklet av ren, medisinsk plast som var helt fri for nikkel, men nikkelallergi var ikke den eneste risikoen for de som ønsket å få hull i ørene på 80-tallet. Lasse og Kalle så store mangler ved de eksisterende hulltakingssystemene og mente at noe så alvorlig som spredning av blodsmitte burde unngås.

Med helsevesenet som modell utviklet de derfor et nytt piercingsystem for hygienisk og sikker ørepiercing; Blomdahl Medical Ørepiercing.

Blomdahl var den første i verden som lanserte et sterilt engangsprodukt, med sterile smykker og lås, for hull i ørene.

Vi har alltid vært kreative og langt forut for vår tid, sier Kalle.

Det betyr at Blomdahl legger listen høyt, enda høyere enn det loven krever. Som for eksempel valget om å sertifisere seg for produksjon av medisinsk utstyr, i henhold til ISO 13485, for å vise kvalitetsnivået de leverer.

Helt fra starten har Blomdahl handlet om både stil og trygghet

Smykkene skal være både vakre og snille mot huden. Det krever ambisiøs produktutvikling, nøyaktighet og uavhengige kvalitetskontroller.

Ved hjelp av blant annet hudleger ved Scania Universitetssykehus i Malmö holder de seg orientert om trygge materialer og er også flere steg foran lovverket når det gjelder å beskytte forbrukeren.

I tillegg til nikkel og andre stoffer som kan gi kontaktallergi, unngår de også giftige, kreftfremkallende eller på annen måte usunne stoffer som kadmium, bly, formaldehyd, ftalater og bisfenol A. Derfor er for eksempel alle øredobber i dag laget av forsiktig utvalgt i plast og titan, i rene medisinske kvaliteter.

De rette personene på rett sted er en forutsetning for å lykkes

Ved familiebedriften med de 50 ansatte bidrar alle med sin kunnskap og sterke engasjement.

Kraften kommer egentlig innenfra. Det er en innebygd omtenksomhet i å være så nøye som vi er. Og det er det at du bryr deg om andre som er grunnen til at vi jobber slik vi gjør i Blomdahl. Vi elsker vakre smykker og er stolte over å kunne gjøre en forskjell. Det føles godt når folk tar kontakt og sier at de for første gang på veldig lenge kan bruke øredobber uten problemer, sier Nina Andersson, administrerende direktør i selskapet.

Personalet i Blomdahl er for det meste kvinner og mange har barn. De har variert smak i hva som er stilige smykker og når ideer samt nye smykkemodeller skal testes, kan personalet og deres familier gi verdifull tilbakemelding.

Blomdahls design er klassisk og stilig. Uansett om smykket er for voksne eller barn, skal det føles tidløst og stilig. Det viktigste er at uansett form og farge skal delene av smykket som kommer i kontakt med huden garanteres at de er hudvennlige. Et eksempel er at overflatebelegget, i fargene gull, sølv og sort, kun påføres de delene av øredobben som ikke kommer i nærkontakt med huden. Delene som hele tiden er nær huden er alltid laget av rent medisinsk titan.

Dette er unikt i smykkeverdenen og veldig kostbart. Men vi er hele tiden drevet av overbevisningen om at arbeidet vårt utgjør en reell forskjell. Vi tenker at alle har rett til å føle seg vakre hver dag og det skal føles godt på alle måter når du kjøper et smykke fra Blomdahl. Selvfølgelig mot selve huden og når du ser deg i speilet, men også i magen, sier Nina Andersson.

Å velge et smykke fra Blomdahl er å virkelig bry seg - om seg selv, om andre og om en mer bærekraftig fremtid